Amit egyszer már megtanultunk!

A köztudatban él egy olyan gondolat, hogy amit egyszer már megtanultunk, azt sosem felejtjük el, mint például a biciklizést. Egyszer kell csak elsajátítani, utána már mindig emlékezni fogunk rá. Érdekességképpen páran ide sorolnák az autóvezetés technikáját is, de mégis az a jó, ha ezt a műveletet rendszeresen gyakoroljuk, hogy legyen benne rutinunk, ne csak évente egyszer vegyük elő ezt a tudásunkat.

Fontos döntés életünk során, ha autóvezetést akarunk tanulni, és minél fiatalabban veszi rá magát az ember a jogosítvány megszerzésére, annál jobb. Az is legalább ilyen fontos, hogy milyen személyiség a vezetni tanulni ember, milyen feltételeket, filozófiát kövessen az az autóiskola, ahova majd jelentkezni fog. Alábbi írásunkban segítünk a tájékozódásban és a döntésben, mikre kell odafigyelnünk, ha jogosítványt szeretnénk szerezni.

Rögtön kezdjük azzal, hogy információkat kell gyűjtenünk, mielőtt belevágunk ebbe az egészbe. Például, hogy a rutin vizsgákat már évekkel ezelőtt beszüntették, de nem tűnt el teljesen ez a vizsgarész, egybefűzték a forgalmi vizsgával, viszont az alapokat még mindig a rutinpályán kell elsajátítanunk. Javasoljuk, hogy előzetesen tekintse meg azt a rutinpályát, látnunk kell saját szemünkkel is, miféle lehetőségek rejlenek egy adott pályán. Megfelelően nagy e a mérete, tudunk e majd gyakorolni a pályán mindenféle kisebb manővert, pontosan azokat, amiket majd a vizsgabiztos társaságában kell produkálnunk éles helyzetben a városi közlekedés során.

 

De nem csak az eszközöket, pályákat, gyakorlatokat kell feltérképeznünk, ugyanilyen fontos a tanfolyam működési elvének előzetes vizsgálata is. Szívesen megsúgunk egy hasznos dolgot: keressünk olyan autósiskolát, ahol a forgalmi vezetés, a KRESZ, az elsősegély nyújtás és a rutinvezetés folyamatait nem erőltetett menetben végeztetik a tanulókkal, vezetést gyakorolni vágyókkal, hanem jó alaposan és akár hosszabb ideig tartó tanulással próbálják a hallgatók fejébe beékelni a tudást, majd a gyakorlati tapasztalatokat. Ezt leginkább a gyakorlatra értjük, nem az elméleti oktatásra. A mai fiatalság eléggé hozzá van szokva a lexikális tanulási módhoz, és akik felnőtt korukban adják jogosítvány szerzésre fejüket, azoknál is van tanulási vágy, de a gyakorlati tudás már más tészta. Mondjuk ezt azért, mert hiába van tudás az agyban, a gyakorlatban történhetnek meglepetések. Amit egy széken ülve a suliban megtanultunk, az autó ülésében a kormány mögött másként jöhet elő, hiszen az egy stresszes, éles szituáció, és pont ezek azok a helyzetek, amelyek a legtöbb gyakorlatot, odafigyelést és fegyelmezettséget követelnek. Mindenféleképpen akkor járunk a legjobban, ha az elméleti oktatásban közepes erőfeszítéssel haladunk előre, a gyakorlati oktatásban viszont lassan, alaposan lépegetünk lépésről lépésre. Attól függ, ki hány éves, milyen életmódot folytat, mennyi időt tud naponta erre a tanulásra, gyakorlati órákra szánni. Ezekből kifolyólag nehéz meghatározni egy általános időintervallumot, melybe beletartozik a vezetési gyakorlat, de ha javasolhatjuk, inkább több legyen, mint egy óra hossza egy alkalom, de ha nem tudja megoldani, az sem probléma.

 

Igaz, hogy a vezetés gyakorlatát tényleg nem lehet elfelejteni idővel sem, de a technika és a KRESZ száraz elmélete az évek során elhomályosodhat, ki is eshet tudatunkból. Amennyiben Ön egy szülő, akinek fiatal gyermeke készül épp a jogsit letenni, Ön lesz majd az, aki figyel a vizsga után gyermeke rutinszerzésére, tapasztalatinak bővítésére, de nem csak a friss vezetőnek, a szülőnek is ismernie kell a közlekedés törvényeit, egy kis felfrissítést csak javasolni tudunk. Hiszen olyan régen tanulta már Ön is ezeket a dolgokat. Igaz, ez nem egy elterjedt dolog, de érdemes utánanézni, ha van rá módunk, időnk, és a kiválasztott iskola is alkalmas erre a feladatra, kéredzkedjünk be a hátsó ülésre, miközben a fiatalok épp a vezetést sajátítják el egy gyakorlati oktatáson.

keresőmarketing

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük