Jogosítvány érvényessége!

Azt gondolja idők végezetéig érvényes a jogosítványa? Akkor nagyon téved!

Könnyen bírsággal nézhet farkasszemet az, aki a jogosítványon lévő érvényességi dátumot nem veszi figyelembe. Derül ki egy internetes portál cikke szerint,

Nagyon kellemetlen tud lenni az, amikor az ember okmnányirodába menet szembesül azzal a ténnyel, hogy fél éve lejárt a jogosítványa. De ez még mindig jobbik eset, és inkább ott essen pofára az ember, mint a közúti ellenőrzéskor. A rutintalan sofőr rávágja, hogy tíz évig érvényes az engedély, aztán kiderül, hogy az a tíz év nem mindenkinek annyi, nem mindenre és nem akárhogyan. Lássuk azokat, hogy egy autós min tud elsikkadni.

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a jogosítvány nem csak járművezetésre jogosít az adott kategóriában, hanem személyazonosításra is alkalmas. Azt hozzá kell tenni, hogy csak lakcímkártyával és határainkon belül érvényes. Pontosan erre, azaz személyazonosság igazolására alkalmas 10 évig ez a rózsaszín plasztik. A dátum, közvetlen a kiállítás dátuma alatt található az előlapon.

Gondolhatnánk, hogy ezzel az érvényesség mizérián is túl vagyunk, de ez koránt sincs így, ugyanis az orvosi alkalmatosság a döntő, azaz a jogsink meddig jogosít fel minket a vezetésre. Autóra és motorra 40 éves korig 10 évig, 60 éves korig 5, 70 éves korig 3, 70 éves kor felett pedig 2 évig tart az orvosi alkalmatossági. Ha C1-től D+E-ig nézzük, közúti közlekedési eszközön sofőrködőknek és trolikon, a megkülönböztető jelzést használókon át a járművezetőkig 60 éves korig 5 év, utána 2 évre adható meg az orvosi engedély vezetésre.

Utóbbiak, már ami a sofőröket illeti, már csak a munkájuk jellegéből adódóan is tisztában vannak azzal, hogy melyik kategóriába vannak és meddig tart érvényességi idő, de nekik is érdemes ránézni.

A hétköznapi sofőröket tekintve a jogosítvánnyal tíz évig igazolhatjuk személyazonosságunkat, de ezzel szemben a vezetői engedély csak 5 évre szól, azaz kevesebb ideig.
Bírságok és büntetések, kötelességek és változások

Az aki nem rendelkezik járművezetési okmánnyal, 45 ezer forintnak megfelelő helyszíni bírsággal vagy 90 ezres pénzbírsággal számolhat. Ha nem rendelkezik járművezetésre jogosító kategóriával, akkor ez a két összes 35 és 70 ezer forint. Közúti ellenőrzéskor a rendőr a személyazonosságot igazoló okiratot, az új típusú vezetői engedélyt és a jármű forgalmi engedélyét kéri el, így az adatokat minden esetben visszaellenőrzik.

Ha járművezetésre jogosító kategóriával nem rendelkezik, akkor 35, illetve 70 ezer forint ez a két összeg. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Léber Gabriella elmondta: közúti ellenőrzéskor az intézkedő rendőr a sofőrtől a személyazonosságát igazoló iratot –

Így azt is megnézik, hogy a jármű tulajdonosa rendelkezik-e felelősségbiztosítással vagy sem. Szabály nem írja elő ennek igazolását, de ez főként akkor célszerű, ha a gépkocsi amit vezetünk nem saját tulajdon hanem például a munkáltatóé.

Szabály nem írja elő pótszemüveg vagy kontaktlecse meglétét, ha a járművezető nem lát jól, de utóbbi meglétéről jó ha kérünk az optikustól igazolást. A pótszemüveg elhelyezése még azok számára is célszerű lehet akik vezetés közben szemüveg viselésére kötelezettek.

Kollégák között a plasztiklapokat szemezgetve volt olyan ahol a két lejárat között 1-2 év különbség volt fellelhető, de akadt akinél 5 illetve volt akinél ez pár hónap. Utóbbiról azt a téjékoztatást kaptuk az okmányirodában, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálattól számítva mérik a tíz évet, nem pedig a jogosítvány kiállításától. Ennek lévén első jogosítványról van szó, ami hónapokat jelent, hisz még az orvoshoz előbb kell elmenni, minthogy letettük a KRESZ vizsgát. Érdekesség még: a korábban kiállított jogosítványok a magyar dátumformátumot használják, míg az újabbak a nemzetközik, vagyis az év-hó-nap helyett a nap-hó-év változatban tüntetik fel az érvényességet.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük