Módosultak a feltételek a jogosítvány megszerzéséhez!

Módosultak a feltételek a jogosítvány megszerzéséhez!

Nem árt képben lenni mielőtt meg szeretnénk szerezni, a gépjármű vezetői engedélyt, ugyanis nem telik el úgy év, hogy ne volna valami változás a B kategóriás jogosítványt illetően. Ez idén sincs másképpen.

Az emberi erőforrások minisztere által közzétett januári rendelletmódosításban kijelentette: a szívbetegek jelentős szigorításokkal kaphatnak csak jogosítványt. Az alkalmasságot szív- és érrendszeri betegségek esetén akkor lehet megállapítani szakorvosi vélemény ismeretében, ha a beteget sikeresen rehabilitálták, beültetett defibrillátor, bypass műtét, szívátültetés, szívműködést segítő eszközök használatával.A betegségekben szenvedők sajnos a sofőri hivatástól is elbúcsúzhatnak. Nem csak a szívbetegek ússzák meg szakorvosi véleménnyel, ugyanis a cukor-és érrendszeri betegségekkel kezelt, illetve gyógyszeres kezelés alatt álló sofőröknek is be kell szerezniük a szakvéleményt. Ha a vezetői engedély lejárt vagy le fog járni, ebben az esetben az alkalmassági vizsgálatot a vezetői engedélyhez a háziorvosnál kell elvégeztetni. Miután megvannak a leletek, fel kell keresni az okmányirodát. Az orvosi vizsgálat díja 50 éves kor alatt 7200 forint, és ez az összeg az életkor előrehaladtával csökken. A vezetői engedély érvényességét 2017-től nem az orvosi határozat napja határozza meg, hanem a sofőr születési dátuma. 70 éves kor felett már két évente szükségeltetik megújítani a jogosítványokat. A ma használatos jogosítványok személyazonosságra is alkalmasak belföldön. Gépjárművezetői vizsgaigazoláshoz a jövőben nem lesz szükség elsősegélynyújtás ismeretre. Ezt a kormány weboldalán közzétett rendeletben is szerepel. A mostani közúti közlekedésről szóló törvény úgy rendelkezik, hogy vizsgaigazolás csak annak adható, aki alapfokú iskolai végzettséggel, és elsősegélynyújtási ismeretekkel rendelkezik.

A tervezet elfogadásának esetén az igazolást a jogosítvány kiállításakor a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni.

Mennyibe kerül ma a jogosítvány?

Autósiskola választásnál nem elhanyagolható a szempont, milyen árképzésben dolgoznak. Egyes iskolák 100 ezer forintért kínálják a jogosítványt, majd a tanuló ezt követően szembesül az Őt terhelő plusz költségekkel. Valóságban átlagosan 190-200 ezer forint egy jogosítvány megszerzése, míg eljutunk a sikeres forgalmi vizsgáig. Ez természetesen akkor igaz ha elsőre sikerül minden vizsga.

A vizsgát megtérítik

2016-ban kimagaslóan sokan vizsgáztak KRESZ-ből 16 és 20 év közötti fiatalok. A kormány az Ő kiadásaikat szeretné csökkenteni, így 2018 július 1-től megtéríthetik a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ tanfolyam és a vizsga díját a 20 éven aluliaknak.

A visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük