Rengeteg szempont által tudunk ma már autósiskolát választani.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe autósiskola választásakor?

Ma már nem csak az ismeretségi kör véleményezése alapján tudunk autósiskolát választani, mert konkrét adatoknak is utána tudunk járni, egy kis idő ráfordítással. A piacon lévő kóklereket könnyen ki tudjuk szűrni, hisz utánajárhatunk a buktatási arányoknak egészen a gyakorlati órák számáig, és egy kisebb toplista szubjektív szemlélet alapján össze is rakható.

Jogosítvány szerzés előtt számos nehézségbe tud ütközni az ember. Ilyenkor persze aki nyitott szemmel jár és kutakodik, lerója a szükséges köröket. Először ismerősi kör tapasztalatait és véleményeit kérdi meg, viszont ha szinte mindenki mást és mást ajánlott vagy nem volt egy olyan iskola amit legalább ketten ajánlottak volna, akkor ez nem mindig visz sikerre. Onnan is megközelíthetjük a témát, hogy melyik iskolát érdemes messzire kerülni, ami egy hasznos szűrő, de még így is rengeteg opció marad. Ezután jött azon iskolákról a vélemény olvasás, amiket ajánlanak. A fórumokat böngészve még így is akad egy egy olyan komment az ajánlott iskolák oldalán ami negatív tapasztalattal ír le.

Ilyenkor a megkérdezettek körét érdemes kibővíteni, ismerőstől az internetezők körére. Írjuk be például a “jogosítvány Budapestről” kulcsszót, amelyre szinte biztos, hogy a legnépszerűbb iskolákat ajánlja ki a rendszer. Ilyenkor jön az a probléma, hogy számos találat közül sem segíti a szűkítést, ha mindegyik iskola ugyanazokat az érveket hozza fel maga mellett.

A keresési találatok szerint 10-15 iskolát érdemes kigyűjteni, a kommentelők viszont az online térben senkit sem kímélnek, így biztosan akad majd a kommentek között negatív is, még a legnépszerűbb autós iskolák oldalain is.

Ha a vélemények gyűjtése közben azt érezzük, hogy nem fogunk vele előrehaladni, mert az ismerősök után a kommentelők is túloznak a véleményezéssel, illetve inkább csak negatív kritikát írnak mint pozitívat, akkor térjünk inkább át a számokra.

Így rábukkanunk a Nemzeti Közlekedési Hatóság azaz az NKH autósiskolákra vonatkozó statisztikákra. Az itteni statisztikákat a közlekedési hatóság minden negyedévben publikálja:

Átlagos képzési óraszám: az átlagos gyakorlati óraszám és az előírt kötelező óraszám aránya százalékosan megadva. Pl. 30 kötelező óra esetén a 110% azt jelöli, hogy a tanulók plusz 3 gyakorlati órát vesznek az adott iskolában.

Elméleti vizsga sikerességi mutató: a sikeresen levizsgázott és a KRESZ vizsgára jelentkező hallgatók aránya százalékban megadva.

Forgalmi vizsga sikerességi mutató: a sikeresen levizsgázott és a forgalmi vizsgára jelentkező hallgatók aránya százalékban megadva.

Képzési költség: a tanulók által befizetett átlagos tényleges költséget mutatja.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük