Vezetői engedély ismertető.

2001. január 1-től kerültek forgalomba a kártyaformátumú vezetői engedélyek, 2004 nyarától pedig az Uniós mintának megfelelő jogosítványok kerültek kiállításra. Az Unió célja az volt, hogy a tagállamokat közelítse egymáshoz, és a tagállamokon belül lévő közel 110 féle okmány egységes arculatot kapjon.

2013-tól ennek az egyesítésnek köszönhetően, már a vezetői engedély hátoldalán is visszafelé (NN.HH.ÉÉ) vannak feltüntetve a dátumok, így az orvosialkalmasság érvényességi ideje is.

A vezetői engedély hátulján a 9-es rovatban, a kategóriák ábrával vannak jelölve, a 10-es rovatban a kategória megszervezésének időpontja látható, a 11-es rovatban az orvosi érvényességi dátum szerepel, tehát ez a dátum mutatja meg, hogy meddig vezethetünk az okmányunkkal. Ezt nem csak az egészségügyi állapot, hanem a jogszabályban meghatározott időintervallum is befolyásolja.

(A közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján.) 2013. január 19. után, a harmadik jogosítvány irányelv (2006/126/EK irányelv) életbe lépése után kiadott vezetői engedély hátoldalán az érvényességi idő feltüntetésének formátuma: NN.HH.ÉÉ Jelen esetben pl. B kategória esetén: 2023. 12. 11.2013. január 19 előtt kiadott vezetői engedély érvényességi ideje: 11-es oszlop (ÉÉ.HH.NN)Jelen esetben pl. B kategória esetén: 2022. 11. 06.A vezetői engedély első oldalán feltüntetett érvényességi idő nem minden esetben egyezik meg a hátoldalon, a 11. rovatban feltüntetett időponttal. Az első oldalon lévő érvényességi idő akár 10 év is lehet, mivel a vezetői engedély lakcímkártyával együtt Magyarországon személyigazolványként is használható. Ha az ügyfél kéri, lehetőség van arra, hogy a vezetői engedély cseréje során az első oldalon lévő érvényességi idő az említett 10 év legyen, vagy a másik oldalon a 11-es rovatban feltüntetett orvosi érvényesség idejével azonos időpont szerepeljen a vezetői engedély első oldalán is. Tehát az első oldalon feltüntetett dátum (4 (b) pont ÉÉÉÉ.HH.NN) a kártyának mint személyazonosításra alkalmas okmánynak az érvényességét jelöli. Fontos megemlíteni, hogy a vezetői engedély külföldre úti okmányként (útlevél) nem használható. Korábban a vezetői engedély cseréjével egyidejűleg új GKI (Gépjárművezetői képesítési igazolvány) kártyát kellett igényelnie a fuvarozónak ill. gépkocsivezetőnek, mivel a vezetői engedély azonosítószámát is fel kellett tüntetni a GKI kártya „5a” rovatánál. Az év első harmadában történő jogszabályváltozásokat követően erre már nem kell a sofőröknek költenie, mert a vezetői engedélyen is fel lehet tüntetni a GKI kártya érvénye.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük