Sima B kategóriás jogosítvány.

Sima B kategóriás jogosítvánnyal is lehet bivaly erős járműveket vezetni, és ez nem csak a kismotorra és az autóra érvénes.

Te tudtad mi minden tudsz vezetni B kategóriás jogsival?

Ha nem, akkor ez a cikk neked szól, megmutatjuk, azaz leírjuk.

 Nem csak méláztam, utána is néztem miket is lehet vezetni. Az igazán labirintusos és szövevényes jog anyagban, ha jól értesültem a  24/2005-ös GKM-rendelet melléklete tartalmazza a leghivatalosabban az egyes jogsikategóriák leírását, de hogy melyik jogsi mire is érvényes, az itt egyértelműen nem kivehető, és néhány fogalom (pl. a kerti traktor) sincs bővebben kifejtve, a rendelet annyit ír erről, hogy “külön jogszabály” tartalmazza a leírását.

Megnéztem még a külön jogszabályokat és a szekunder információkat bőségesen, és úgy néz ki a jelen állás szerint, hogy a következő dolgokat egész egyszerűen lehet B kategóriás jogsival vezetni:

  • állati erővel vont jármű (ami jelentsen bármit is, nincs külön definíciója – minden amit állat húz)

  • kerti traktor (ezt a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet egész jól leírja: “egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló, … 15 km/h sebességnél gyorsabban haladni nem képes lassú jármű)

  • 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű személygépkocsi vagy tehergépkocsi (ezt tudtuk eddig is, ugye)

Az érdekes viszont az, hogy autó vagy kisteherautó után köthető a 750 kilót meg nem haladó gépkocsi úgy, hogy a szerelvény össztömege ne haladja meg a 4250 kg-ot.

Viszont köthető 750 kg-nál nehezebb utánfutó vagy pótkocsi a vontató járműhöz ha a vontatni kívánt jármű a vontatónál nem nehezebb és nem éri el a három és fél tonnát az össztömege. Tehát elméletben amit B kategóriás jogosítvánnyal elvontathatunk az egy 1750 kg-os lakókocsi vagy utánfutó, de ezt egy pont 1750 kilós (maximum) össztömegű autóval vontathatjuk, nehezebb már nem lehet mert egy 1751 kilós autó már csak 750 kilós lakókocsit vontathat.

Furcsa nem de?

Az állati erővel vont jármű simán B kategóriás jogsival mehet. Érdekes szabály, ha megpróbálnád feltett karral jelezni, hogy az állat ijedős, ilyenkor a többi jármű vezetőjének kötelessége lassítani vagy akár megállni, amíg a veszély el nem múlik.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük