Mennyi a korhatár.

 

Hány éves kortól lehet jogosítványom?

 

Abban az esetben ha “B” kategóriás jogosítványt szeretnél, akkor már 17 évesen elkezdheted, azaz elméleti képzésre be lehet iratkozni, viszont az általunk megkérdezett oktató úgy vélekedik, hogy 18 éves korig ne nagyon álmodozzunk jogosítványról, ehhez is érettség kell. Megjegyezzük, 24 év felett van igazán felelősségérzete az embernek.

 

“A” vagy “B” kategóriás jogosítványt érdemes szerezni?

 

A „B” kategóriás jogosítvány személygépkocsira, az „A” kategóriás nagymotorra szól, ezen kívül az „A1” legfeljebb 11 kW teljesítményű motorkerékpárra, az „AK” legfeljebb 25 kW teljesítményű motorra vonatkozik, az „M” pedig a segédmotoros jogosítvány.

 

Először érdemes a „B” kategóriás jogosítványt megszerezni, mert azután ezzel a jogosítvánnyal lehet egy „A” kategóriásat is megcsinálni. Három óra elmélet és három óra gyakorlat után már motorozhatunk is.

 

Amennyiben ennél többet szeretnél, azaz nagyobb járműt, tehergépkocsit vagy buszt is szeretnél vezetni, érdemes a korhatárokra figyelni. Idéntől fontos változás, hogy a „C”, „CE”, „D1” és „D1E” kategóriák megszerzésének minimális életkori feltétele 21-ről 18. évre, a „D” és „DE” kategóriák esetében pedig 24. életévről 21-re csökkent. Ezek a változások csak a magyarországi forgalomban alkalmazhatóak, nemzetközi forgalomban ugyanúgy maradt a minimális 21. és a 24. életév.

 

Nyáron szeretnénk jogosítványt? Milyen fix díjakkal kell számolni a vezetői tanfolyamnál?

 

Az egész országban egységesek a vizsgadíjak, a KRESZ-vizsgáért a tavalyi árakat nézve 4700 forintot, a forgalmi vizsgáért pedig 11 ezer forintot kell fizetni. Viszont számolni kell még a közúti elsősegélynyújtási vizsgával is, ezt a Magyar Vöröskereszt szervezi, a vizsga díja 6850 forint. Orvosi alkalmassági vizsgálatra is szükség van, ennek költsége 7000 forint körül van. Ezután jön az elméleti és gyakorlati oktatás, ezek díjairól az iskolák adnak bővebb tájékoztatást. Jó hír, hogy a gépjárművezetői engedély kiadása első alkalommal díjmentes.

 

Miért kerül ennyibe a jogsi?

 

A tandíjból az autósiskolák 30-40 %-ot lecsípnek. Minden oktató alvállalkozó, vagyis fizetniük kell járulékot, adót, nem beszélve a szervízdíjról és az üzemanyagról.

 

Egyben vagy részletekben kell fizetni a tandíjat?

 

Minden iskolánál máshogy működik. Érdemes először csak a vizsgadíjat és a KRESZ oktatást kifizetni, majd amikor elkezdődik a vezetés, akkor 10 óránként fizetni a vezetést.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük