Sima B kategóriás jogosítvány.

Sima B kategóriás jogosítvány.

 

EGY ALAP „B” KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNNYAL IS TUDUNK NAGY TELJESÍTMÉNYŰ, ERŐS JÁRMŰVEKET VEZETNI, ÉS EZ NEM CSAK A KISMOTORRA ÉS AZ AUTÓRA VONATKOZIK

 

Neked van róla tudomásod, hogy mennyi féle jármű vezetésére alkalmas a B kategóriás jogosítvány?

Amennyiben a válaszod nem, olvasd csak el ezt a blogbejegyzést, minden szava neked szól!

És ez nem csak elábrándozás, én tényleg utánajártam, milyen járműveket lehet vezetni B kategóriás jogsival. Találtam egy igazán kacifántos és körülményes jogi anyagot, és ha jól gondolom, a 24/2005 -ös GKM rendelet mellékletében lelhető fel az egyes jogosítvány kategóriák leghivatalosabb leírása. Ám az, hogy melyik jogosítvány mire jogosít, az ebben a szövegben nem elég egyértelmű, nem beszélve azokról a ködös megnevezésekről, mint pl. a kerti traktor, ami a rendeletben nincs eléggé definiálva, csak annyit említene róla tudnivalóként, hogy egy „külön jogszabályban” megtaláljuk a leírását. 

Azt hiszem, elég alaposan áttanulmányoztam a külön jogszabályokat és más egyéb információkat is, és a helyzet a következő jelen pillanatban: az itt felsorolt járműveket simán vezethetjük akár már egy B kategóriás jogosítvánnyal is. 

 

 

  •  

 

állati erővel vont jármű (jelentsen ez bármit is, ugyanis nincs külön meghatározása – minden jármű, amit állat húz)

kerti traktor (ezt a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet igazán érthetően definiálja: “egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló, … 15 km/h sebességnél gyorsabban haladni nem képes lassú jármű)

3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű személygépkocsi vagy tehergépkocsi (de ez nem új információ, hiszen ezzel eddig is tisztában voltunk ugyebár)

Az viszont számomra is elég érdekes újdonság volt, hogy az autó vagy kisteherautó után köthető a 750 kilót meg nem haladó gépkocsi úgy, hogy a szerelvény össztömege ne haladja meg a 4250 kg-ot.

Viszont köthető 750 kg-nál nehezebb utánfutó vagy pótkocsi a vontató járműhöz ha a vontatni kívánt jármű a vontatónál nem nehezebb és nem éri el a három és fél tonnát az össztömege. Vagyis elméletben – amit B kategóriás jogosítvánnyal elvontathatunk az egy 1750 kg-os lakókocsi vagy utánfutó, de ezt egy pontosan 1750 kilós (maximum) össztömegű autóval vontathatjuk, nehezebb már nem lehet ettől, mert egy 1751 kilós autó már csak 750 kilós lakókocsit vontathat.

Ez igazán érdekes, nem?

Az állati erővel vont jármű vezetése simán mehet B kategóriás jogsival. Érdekes szabály, és rengetegen nem tudnak róla: ha megpróbálnád feltett karral jelezni, hogy az állat ijedős, akkor a többi jármű vezetőjének kötelessége lenne lassítani vagy akár megállni, amíg a veszély el nem hárul, azaz elhaladtak a járművek egymás mellett. 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük